Erfgoedcollege - Een strijd ver van huis
De dekolonisatie van Nederlands-Indië leek aanvankelijk voor veel Brabanders ver van huis, maar had een grote impact dichtbij. Vele Brabantse jongens en mannen gingen als oorlogsvrijwilligers of als dienstplichtige militairen naar Indonesië (door Nederland Nederlands-Indië genoemd). Zij gebruikten daar excessief geweld of werden gedwongen om structureel geweld te gebruiken tegen een voor hen onbekende tegenstander. Hans van den Akker vertelt in dit college over de geschiedenis van deze onafhankelijkheidsoorlog en het verhaal van de Indië-veteranen en hun Indonesische vijanden.

Hanneke Coolen-Colsters ontdekte een aantal jaar geleden per toeval het dagboek van haar opa, een van de Brabantse jongens die naar Nederlands-Indië werd gestuurd. Door de ontdekking van zijn verzwegen verhaal ging zij zich verdiepen in de verhalen van andere Indiëveteranen en verwerkte deze in de documentaire Oost-Indisch Doof.

Begin: 25-06-2019 14:00:00
Ticket: € 15,00